Francuska zupa rybna Bouillabaisse

Francuska zupa rybna Bouillabaisse

👨‍🍳 Kuba Steuermark i 🥦 Oerlemans Foods prezentują:
Francuską zupę rybną Bouillabaisse 🍤

Nie każdy jest smakoszem zupy rybnej. Ale gdy już pokochacie ten smak przenoszący nas wyobraźnią do głębin morskich, ta zupa w całości Was pochłonie. 

Zupy rybne znane są bardzo dobrze w kulturze krajów azjatyckich. Można przygotować je na bardzo wiele sposobów Jednak podstawowym składnikiem zawsze jest wywar z mięsa ryb. Może różnie smakować w zależności od wybranych dodatków, ale zawsze jest aromatyczna, nieco egzotyczna, pożywna, pięknie wygląda na talerzu i zawsze świetnie smakuje. 

🍲Jak przyrządzić danie?
W dużym garnku z grubym dnem podsmażamy przez chwilę na oliwie mieszankę Ratatouille i czosnek. Dodajemy anchois, przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze około 5 minut. Zalewamy wszystko 2 litrami wody, dodając skórkę z pomarańczy, szafran, połowę kieliszka Pernod i przegotowujemy. 

Teraz wrzuć do zupy woreczek bouquet garni, czyli w wolnym tłumaczeniu, przyozdobiony bukiet. To używana przez francuskich kucharzy nazwa różnych przypraw. W naszym przypadku jest to liść laurowy, ziele angielskie, tymianek i natka pietruszki. Wrzucamy je do garnka w gazie, aby łatwiej było go usunąć. Zmniejszamy gaz i gotujemy przez około 20 minut. Zdejmujemy z ognia, wyciągamy gazę i mielimy sos blenderem. 

Czas na barwenę. To mała, jedna z najbardziej cenionych ryb w Europie. Przebarwiona na piękny czerwonawy kolor, ma apetycznie rozwarstwiające się na płaty różowe mięso i jest muzą szefów kuchni nadmorskich z wyższej półki.
Rybę pokrój w grube kawałki. Rozmroź mieszankę owoców morza i umyj pierścienie kalmarów. Zalej ryby gładką miksturą. Wlej resztę Pernod. Skrop oliwą, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Dodaj ziemniaki i gotuj dalej przez około 5 minut. 

Wykładaj na talerz kawałki ryby, owoców morza, kalmary i polewaj naszym sosem. Posyp pokrojoną natką pietruszki. Zupa gotowa!

Pamiętacie jak spacerowaliście po małych południowych miasteczkach we Francji, a kelnerzy nawoływali do swoich przytulnych restauracji na zupę Bouillabaisse?

Smak dzisiejszej, przebogatej zupy rybnej przeniesie Was w tamte miejsca. Jeszcze kiedyś tam się spotkamy!

❗️Pamiętaj, że z naszymi składnikami nie może się nie udać.

☎️ Czego od nas potrzebujesz?
Mieszanka Ratatouille Oerlemans Foods – opakowanie 2,5kg
Filety z Barweny – opakowanie 1kg
Mieszanka owoców morza – opakowanie 1kg
Pierścienie kalmarów – opakowanie 1kg
Fileciki Anchois Świadome Odżywianie – słoik 90g
Oliwa z oliwek Extra Vergine Santagata 1907 – butelka 1l
Passata pomidorowa Ortolina – butelka 690g
Szafran Robo 1938 – opakowanie 4×0,125g
oraz: świeżą pietruszkę, czosnek, skórkę pomarańczy, młode zimniaki, tymianek, liść laurowy i ziele angielskie.
W przepisie wykorzystano również likier Pernod.