Grillowana wołowina! 🔥🥩🔥

Grillowana wołowina! 🔥🥩🔥

👨‍🍳 Dorado 😉 zaprasza na grillowaną wołowinę! 🔥🥩🔥

Dziś polecamy grillowanie szlachetnej odmiany mięsa, czyli wołowiny. Najlepiej z kostką lub okrywą tłuszczową. One wydobywają aromat z każdego steku. Mięso wołowe z naszej oferty posiada najwyższą jakość, a warto wiedzieć , że wpływa na nią wiele elementów. Między innymi rodzaj pożywienia czy bezstresowy wypas bydła. 

Polecane z naszej oferty steki, to gotowe plastry mięsa bez przypraw, często pakowane po jednej sztuce.

🍲 Jak przyrządzić grillowanego steka?
Mięso przed grillowaniem musi osiągnąć temperaturę pokojową. Wyciągnijmy go zatem na godzinę przed planowanym grillem z lodówki i otwórzmy opakowanie.

Mięso smarujemy oliwą, ewentualnie dodajemy gałązkę rozmarynu. Nie stosujcie innych przypraw, bo zatracicie właściwy smak i aromat wołowiny! 
Pamiętajmy! Każde szlachetne mięso, a więc także wołowina, nie potrzebuje wielu przypraw. 

My tu gadu, gadu, grill już pewnie gotowy. Przypominamy, że musi mieć odpowiednią temperaturę, bo w zbyt wysokiej mięso się spali, a w zbyt niskiej ugotuje. 

Będziecie widzieć kiedy mięso jest gotowe, ale dla początkujących podpowiadamy, że zwykle liczymy minutę grillowania z każdej strony na jeden centymetr grubości steku. 

Po obróbce cieplnej mięso musi „odpocząć”. Jeśli smażymy stek 5 minut, podajmy go po około trzech minutach. Będzie wtedy bardziej soczysty. 
Przekonacie się, że grillowanie to nie tylko uczta dla podniebienia, ale prawdziwa przygoda kulinarna!

❗️Pamiętaj, że z naszymi składnikami nie może się nie udać.

☎️ Na który stek masz ochotę?
Z polędwicy i rostbefu – z kostką w kształcie litery T:
T- bone steak UE 450g lub 350g UE
Z polędwicy: 
Tournedos steak UE 200g
Z antrykotu: 
Ribeye steak UE 250g 
Antrykot brazylijski 250g
Z Rostbefu: 
Striploin steak UE 250g 
Rostbef brazylijski 250g
Z krzyżowej: 
Beefsteak UE 200g
Z udźca: 
Hereford Urugwaj 250g 
Black Angus Australia 250g.