Risotto z cukinią

Risotto z cukinią

👨‍🍳 DORADO poleca: Risotto z cukinią 😍
Przepis udostępniony przez Bonduelle Food Service Polska.

Lubimy dania które można komponować na wiele sposobów. Przykładem jest Risotto, włoskie danie które nie potrzebuje wielu składników. Jego smak i aromat zależą jedynie od ich jakości.

🍲Jak przyrządzić danie?

Choć najpopularniejsze jest to z owocami morza, dziś proponujemy przepis na pyszne a jednocześnie proste Risotto z cukinią. Zasada przygotowania każdego Risotto jest podobna. Ryż arborio podsmażamy wraz z posiekaną szalotką. Podlewamy winem, a następnie powoli dolewamy bulion. Pamiętaj, zostaw trochę bulionu. Przyda się, kiedy na końcu tej przygody kulinarnej ocenisz, czy wolałbyś wersję bardziej kremową, czy zwartą. Gotuj na małym ogniu, a na drugiej patelni podsmaż w tym czasie boczniaki i cukinię. Gdy ryż jest już miękki, dodaj mascarpone i masło. Dodatki można zmieniać. Jeśli na Risotto z cukinią ma smaczek akurat weganka, wystarczy masło zamienić na olej roślinny. Podawaj na gorąco.

❗️ Pamiętaj, że z naszymi składnikami nie może się nie udać.

☎️ Czego od nas potrzebujesz?

Duet cukini w ćwiartkach, lub w plastrach Bonduelle Food Service Polska – opakowanie 2,5kg
Boczniaki mini Bonduelle Food Service Polska – opakowanie 1kg
Ryż Arborio – opakowanie 1kg
Mascarpone – opakowanie 500g
a ponadto: bulion warzywny, masło, szalotkę i natkę pietruszki.