Jak przyrządzić grillowaną kaczkę i perliczkę?

Jak przyrządzić grillowaną kaczkę i perliczkę?

👨‍🍳 Dorado 😉 zaprasza na grilla! 🔥🥩🔥

Mimo luzowania restrykcji związanych z wirusem, spotkania towarzyskie nie są jeszcze dozwolone. Jednak w tak zwanej przestrzeni prywatnej, nikt przecież nie będzie dochodził, czy jest z nami brat lub siostra. Grillowanie odpalamy więc pełną parą.

🍲 Jak przyrządzić grillowaną kaczkę i perliczkę?

Dzisiaj ponownie drób. Tym razem kaczka i perliczka. Zasady ogólne są oczywiście takie same. Grill nie może być zbyt zimny, ani zbyt gorący, mięso przyprawiamy ostrożnie solą himalajską, pieprzem i ewentualnie ziołami, ale nie przesadzamy z aromatem, bo dobrej jakości mięso tego nie potrzebuje.

Chyba, że przygotujecie (polecamy najbardziej) marynatę. Do ¼ szklanki wody dodajemy tyle samo oleju, musztardę, sól, curry, słodką, mieloną paprykę, pieprz i 4 ząbki czosnku. Wszystko miksujemy, aby marynata miała konsystencję musztardy.

Zaczynamy od kaczki. Dwa najpopularniejsze gatunki, to kaczka pekińska i barbarie. Ta druga jest bardziej smaczna i ma barwę mięsa podobną do wołowiny, natomiast kaczka „Pekin” ma jaśniejsze mięso i jest bardziej podobna do cielęciny.
Przykładowy czas pieczenia fileta z kaczki ze skórką, o grubości 3 cm i wadze około 170g, wynosi 10 do 14 minut w temperaturze 180oC.

Mięso perliczki, bardzo doceniane w ostatnich latach ze względu na wartości odżywcze i najmniejszą zawartość tłuszczu pośród polecanego przez nas drobiu, grillujemy krócej, za to w wyższej temperaturze.

Nie zapominajcie, że zawsze zaczynamy grillowanie układając mięso skórą do dołu. Na tej właśnie stronie trzymamy mięso około 70% czasu całkowitego smażenia. 

Podobnie jak w przypadku kurczaka, także z kaczką i perliczką podawać można wszystkie warzywa. Grillujcie to, co macie pod ręką, od szparagów, rzodkiewki, ziemniaków do bakłażana, cebuli, czy rzymskiej sałaty włącznie.
Większość warzyw przed grillowaniem skrapiamy oliwą, a przed podaniem solimy delikatnie solą himalajską, lub posypujemy fetą. Sałatę rzymską po kilkuminutowym grillowaniu skrapiamy octem, układamy pięknie obok kaczki czy perliczki i innych warzyw.

❗️Pamiętaj, że z naszymi składnikami nie może się nie udać.

☎️ Czego od nas potrzebujesz?
Filet z piersi kaczej ze skórą Drosed – opakowanie 2szt. x ok. 280g
Filer supreme z piersi perliczki ze skórą i kostką Drosed – opakowanie 2szt. x ok. 150g

💻https://dodomu.dorado.com.pl