Konfitowane gęsie udka z kluskami śląskimi i karczochami w sosie chrzanowym

Konfitowane gęsie udka z kluskami śląskimi i karczochami w sosie chrzanowym

 Kuba Steuermark i 🥦 Oerlemans Foods prezentują:
Konfitowane gęsie udka 
z kluskami śląskimi i karczochami w sosie chrzanowym 👌

Czy wszyscy wiecie co to takiego konfitowane mięso? Jeśli sądzicie że nazwa jest trochę napuszona, to może macie nieco racji, bo to sposób przyrządzania mięsa pochodzący z Francji. Polega na pieczeniu w głębokim tłuszczu, ale tylko po to, aby uzyskać potrawę miękką, prawie kremową, pachnącą i wytworną. Można w ten sposób piec różne mięsa, ale to właśnie udka gęsie docenicie najbardziej. 

🍲Jak przyrządzić danie?
Udka trzeba rozmrozić. Pozostaw je więc zafoliowane na noc w zlewie.
Rano umyj, osusz, natrzyj mieszanką soli z pieprzem i jałowcem.
Na dnie garnka układamy gałązki rozmarynu, przeciętą w pół główkę czosnku i wkładamy udka. Można piec już po chwili, ale można też pozostawić marynatę na jakiś czas na mięsie.

Garnek nie może być zbyt duży, bo mięso podczas pieczenia musi być przykryte tłuszczem. Całość najpierw podgrzewamy pod pokrywką, sprawdzając czy daliśmy dostateczną ilość smalcu i dusimy na minimalnym ogniu przez przynajmniej 2 godziny.

W międzyczasie na odrobinie pozostałego smalcu podsmaż karczochy, posól je i popieprz. Zagotuj osolony wrzątek i wrzuć do niego kluski śląskie. Gotuj je tak długo aż wypłyną. Wtedy daj im jeszcze 2 minuty.

Teraz czas na sos chrzanowy. W 500 ml wody rozpuść esencję bulionu, zagotuj, zmniejsz ogień i zredukuj o połowę. Dodaj chrzanu a następnie śmietankę. Mieszamy i redukujemy dalej. Teraz odrobina pieprzu. Zaciągamy masłem energicznie mieszając. Gotowe!

Udka odsącz z tłuszczu. Nie zwracaj uwagi że są szare i wyglądają trochę nijako. Bardzo ostrożnie, uważając aby się nie rozleciały przełóż je do rozgrzanego piekarnika i piecz kilka minut, aż skórka stanie się brązowa, błyszcząca i apetyczna.

Wyłóż na talerze kluski śląskie, obok karczochy, na wierzchu udka gęsie. Częściowo polej chrzanowym sosem, resztę sosu przelej do sosjerki. Szkoda rozmiękczać chrupiącą skórkę. Właściwie gotowe. 

Smacznego!

❗️Pamiętaj, że z naszymi składnikami nie może się nie udać.

☎️ Czego od nas potrzebujesz?
Karczochy ćwiartki Oerlemans Foods – opakowanie 1kg
Mrożone uda gęsie Drosed – opakowanie 2 x ok. 350g
Smalec gęsi Drosed – opakowanie 1kg
Kluski śląskie ciemne JA WOLĘ W DOMU – opakowanie 2kg
Chrzan tarty Develey – słoik 180g
Śmietanka kuchmistrza 34% – opakowanie 1l
Masło extra – opakowanie 200g
oraz sól, pieprz, jałowiec, świeży rozmaryn i czosnek oraz odrobinę bulionu.