Pasztet królika z orzechami, żurawiną i konfiturą z jarzębiny

Pasztet królika z orzechami, żurawiną i konfiturą z jarzębiny

👨‍🍳 Grzegorz “Greku” Bilnicki i Dorado 😉 prezentują:
Pasztet królika z orzechami, żurawiną i konfiturą z jarzębiny. 👌

Polska, świąteczna tradycja kulinarna nie może pominąć pasztetu.  
Najlepiej najwyższej jakości, z idealnie dobranymi składnikami i dodatkami.

Wykwintny pasztet z królika, powinien mieć kremową konsystencję i smakować tak, aby w każdych okolicznościach mógł odgrywać pierwszoplanową rolę na naszych stołach. 

No to do dzieła!

🍲Jak przyrządzić danie?
Niektórzy miłośnicy pasztetów najpierw gotują mięso z dodatkiem warzyw. Jednak moim zdaniem, intensywny aromat i delikatny smak potrawy uzyskuje się dusząc ją, lub podsmażając przed zmieleniem. 

Wybieramy więc jedną z tych opcji. Mięso z królika razem z wątróbką i słoniną podsmażamy na maśle. Podlewamy winem, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Na końcu dodajemy pokruszoną bułkę, aby namoczyła się w powstałym tłuszczu. Można też wcześniej namoczyć bułkę w mleku.

Gdy mięso lekko ostygnie, mielimy wszystko 3 razy i dodajemy surowe jajka. Teraz miksujemy pasztet ręcznym blenderem. Dosypujemy orzechy i żurawinę suszoną.
Wykładamy foremkę bułką tartą i napełniamy masą pasztetową. Wierzch pasztetu możemy posypać tymiankiem. Pieczemy w temperaturze 150 o C przez 50 minut.

Po wystudzeniu, wyciągamy pasztet z foremki. Podajemy z konfiturą jarzębinową, która doskonale podbije smak naszego wytwornego pasztetu i zaspokoi najbardziej wyrafinowane gusta.

❗️Pamiętaj, że z naszymi składnikami nie może się nie udać.

☎️ Czego od nas potrzebujesz?
Królik – mięso z łopatki – opakowanie ok. 1 kg
Jarzębina do mięs Stovit – słoik 250g
Żurawina do mięs Rolnik – słoik 815g
Orzechy włoskie łuskane – opakowanie 1kg
Jaja świeże naświetlane – opakowanie 30 szt.
Masło extra – opakowanie 200g
oraz sól, pieprz, suszony tymianek, czerstwą bułkę, wątróbke drobiową i odrobinę wina oraz słoniny.