Pieczeń wołową z kluseczkami gnocchi i brokułami na maśle czosnkowym

Pieczeń wołową z kluseczkami gnocchi i brokułami na maśle czosnkowym

👨‍🍳 Piotr Szczepaniec i Dorado 😉 prezentują:
Pieczeń wołową z kluseczkami gnocchi i brokułami na maśle czosnkowym 👄

Jeśli nie wiecie jak wyglądają gnocchi di patate, to pomyślcie o naszych kopytkach , tyle że pociętych w rowki. To włoskie kluseczki, a rowki są po to, aby zbierały przepyszny sos. Tymczasem nasz czosnkowo- winny sos z pieczeni wołowej, to naprawdę rarytas.

🍲Jak przyrządzić danie?
Jest pewien kłopot z tym przepisem, ale nie zniechęcajcie się. Po prostu aby pieczeń wołowa zaspakajała nawet najbardziej wyrafinowane gusta koneserów, przed pieczeniem musi poleżakować w odpowiedniej marynacie. Zaczynamy więc potrawę przygotowywać dzień wcześniej. Ale samo przygotowanie potrwa chwilę i z naszą pomocą nie będzie trudne. 

Pokrojoną cebulę podsmażamy w 100 ml oleju. Dodajemy 5 rozgniecionych ząbków czosnku. Chwilę podsmażamy, ale nie za długo, żeby czosnek nie stał się gorzki. Teraz możemy już dołożyć włoszczyznę, znowu podsmażyć, wlać wino, dodać ziele angielskie, liść laurowy i sól. Całość podlewamy około litrem wody, gotujemy jeszcze 10 minut i mamy marynatę.  
Do marynaty wkładamy na całą dobę łopatkę wołową.

Na drugi dzień, po wyciągnięciu z marynaty, obsmażamy łopatkę na patelni po 3 minuty z każdej strony i przekładamy do naczynia w którym podlana marynatą, będzie pieczona przez 3 godziny.

Po upieczeniu, sos który powstał z warzyw trzeba zmiksować blenderem. Pieczeń kroimy w plastry i zalewamy sosem.

W tym czasie gotujemy brokuły. To bardzo proste, bo brokuły wrzucamy do osolonego wrzątku na jedną minutę, wyciągamy i hartujemy w zimnej wodzie aby nie straciły koloru.

Na patelni roztapiamy masło, lekko przesmażamy 5 ząbków czosnku, dokładamy brokuły, a jeśli ktoś lubi bardziej na ostro, może dołożyć peperonchino.

Kluski gnocchi gotujemy przez około 3 min w posolonej wodzie.
Teraz te delikatne, aksamitne w smaku pyszności, kierując się własną inwencją , rozkładamy na talerzach i patrzymy jak sos spod pieczeni, powoli łączy się z kluseczkami, napełniając ich rowki błyszczącą zawiesiną i powodując, że pęcznieją nabierając włoskiej woni pieczonego czosnku. Czy musimy dodawać, że wszystkie składniki dobrze komponują się z czerwonym winem?

❗️Pamiętaj, że z naszymi składnikami nie może się nie udać.

☎️ Czego od nas potrzebujesz?
Gnocchi di patate Koch – opakowanie 1kg
Łopatka wołowa bez kości Z natury od serca – Łuków – opakowanie ok 1kg
Brokuły Oerlemans Foods – opakowanie 2,5kg
Włoszczyzna w paskach Oerlemans Foods – opakowanie 2,5kg
Masło extra – opakowanie 200g
Olej uniwersalny mazowiecki – butelka 900ml
a także: czerwone wino, ziele angielskie, liść laurowy, świeży czosnek i cebulę.