Zapraszamy na rybkę z grilla! 🔥🔥

Zapraszamy na rybkę z grilla! 🔥🔥


👨‍🍳 Dorado 😉 zaprasza na rybkę z grilla! 🔥🔥

Choć grillowanie kojarzy się głównie z mięsem i z warzywami, nie zapominajmy o rybach. Wymagają krótszego czasu grillowania, są zdrowe dzięki pełnowartościowemu białku o wysokiej przyswajalności i zawierają, o czym wszyscy już pewnie słyszeli, nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę D.

Dziś grillujemy łososia i pstrąga.

🍲 Jak przyrządzić grillowaną rybę

Łosoś:
Rozgrzewamy ruszt maksymalnie ile się da (zawsze można zmniejszyć ogień później). Najlepiej grillować całe ryby, ale jeśli dysponujesz filetami z łososia, utrzymuj wysoką temperaturę przez cały czas grillowania.
Bardzo dobrym rozwiązaniem jest zawinięcie fileta razem z grillowanymi warzywami i odrobiną masła w papier do pieczenia. Wtedy piecze się wszystko razem (a raczej paruje w środku). Gdy ryba będzie gotowa, kładziemy taki zawinięty jak cukierek pakunek na talerz i każdy sam sobie otwiera papierową sakiewkę, uwalniając aromaty ukryte wewnątrz.

Pstrąg:
Pstrąga smarujemy tłuszczem. Najbardziej przydatny jest tłuszcz w sprayu Carlex, który przyspiesza cały proces przygotowania ryby. 
Obracamy pstrąga dopiero po 70% całkowitego czasu grillowania.
W przypadku grilla zamykanego, nie obracamy w ogóle. Podajemy rybę, kładąc stroną dolną do góry.

Do ryb świetnie pasuje pietruszka i koper, ale także cząber, rozmaryn, pieprz i tymianek. Ryby bardzo dobrze komponują się z sokiem z cytryny i pięknie wyglądają obłożone plasterkami cytryny.  
Według dietetyków, ryby powinniśmy jeść dwa razy w tygodniu.

❗️Pamiętaj, że z naszymi składnikami nie może się nie udać.

☎️ Na który stek masz ochotę?
Łosoś norweski filet ze skórą – porcje 200g
Pstrąg patroszony – tusze z głową ok. 350g